OTORİTENİN RENGİ: PANTONE
Bir rengi modadan, mimariye, ayakkabıdan, telefona,mobilyadan, makyaj malzemesine kadar dünyada moda haline getirmek mi istiyorsunuz? Bunu yapmak Pantone için çok kolay! 25 senelik tecrübesiyle Pantone, her sene yılın rengini açıklıyor ve her yerde artık o renk moda oluyor. Peki Pantone bunu nasıl yapıyor?
''Pan'' ve ''tone'' bütün renkler anlamına gelen bu isim dünya çapında bir renk otoritesi olarak kabul ediliyor. Her şey 1963 yılında Pnatone'un kurucusu Lawrence Herbert'in yenilikçi bir sistem yaratmasıyla başladı. Bu sistem aynı rengin tasarımdan, üretime farklı görünmesi, doğru renk uyumu gibi sorunları çözmek amacıyla renkleri tanıma, eşleştirme ve doğru tondan sabitlemek için kullanılıyor.
Her rengin numarasının bulunduğu Pantone Matching System ( Pantone Eşleştirme Sistemi) adında bir renk kitabı bulunuyor. Belirlenen bu numaraların sahibi de yine şirketin kendisi. Pantone farklı sektörler için özelleştirilmiş renk katalogları kullanıyor. Tasarımcılar renklerini bu kataloglardan seçerek Pantone numarasıyla tanımlıyor ve üreticiler de tanımlanan numaralara göre üretim yapıyor.
Pantone'u otorite yapan farklı sektörlerdeki hatasız renk işlemleriyle standart bir renk dili oluşturmasıdır. Dünyaca ünlü markalar bile kendilerine özgü renklerini Pantone'a emanet ediyor. Her şirket kendi renk karışımını tescilletip koruma altına alarak renklerinin hep aynı tonda kalmasını garanti altına almış oluyorlar.
Peki yılın rengi nasıl ve kimler tarafından seçiliyor? Cevap: Pantone Renk Enstitüsü, renk uzmanlığını paylaşan bir araştırma ve bilgi merkezi olarak endüstrilerdeki profesyonellerle birlikte çalışıyor. Enstitü, renklerin insanların düşünce süreçlerini, duygularını ve fiziksel reaksiyonlarını nasıl etkilediğini araştırıyor. Aynı zamanda profesyonellere daha fazla renk anlayışı sunma ve renkleri daha etkili bir şekilde kullanmalarında yardımcı oluyor.
Pantone Renk Enstitüsü yılın rengini dünyada birçok sektördeki gelişmeyi, sanat koleksiyonlarını, popüler sanatçıları, seyahat rotalarını, sosyal medyayı, teknolojik ilerlemeleri ve diğer sosyo-ekonomik koşulları takip ederek belirliyor. İlk olarak ''yılın rengi'' 1999 yılında seçildi ve 2000'e geldiğimizde yılın rengi Cerulean Blue yani gök mavisiydi.