KATAR'IN İNCİSİ AL JANOUB STADYUMU

Al Janoub Stadyumu, Dünya Kupası boyunca Katar'ın en çok konuşulan stadyumlarından birisi. Zaha Hadid imzalı bu stadyum tasarımının yanı sıra aynı zamanda sürdürülebilirlik açısından da çok iddialı. Al Janoub Stadyumu, Küresel Sürdürülebilirlik Değerlendirme Sistemi (Global Sustainability Assessment System, GSAS) tarafından A Sınıfı sürdürülebilirlik derecesine sahip bir stadyum.

Haber Görseli

Al Janoub adının anlamı ''Güneydeki Stadyum'' anlamına gelmektedir. 44.000 kişilik izleyici kapasitesine sahip bu stadyumun maliyeti ise 576 milyon dolar. Stadyumun dış görünümü alabora olmuş tekne görünümündedir. Bu da bölgedeki balıkçılık ve inci toplayan teknelere atıf niteliği taşır.

Al Wakrah'taki stadyumun konumu, denizcilik geleneklerini ve tarihini yansıtması amaçlandı. Zaha Hadid Architects, kültürel referansları soyut bir şekilde içeren ve futbol stadyumunun gereksinimleriyle birleştiren bir tasarım geliştirdi. Soyutlama, gerçek olanı futbol stadyumu için uygun hale getiriyor ve kültürel referansların çoklu yorumlanmasına olanak tanıyor. Tasarım, bölgenin geleneksel teknesi olan dhow'u da yansıtmayı hedefliyor. Bu tasarım, kültürel referansların stadyumun iklimine ve bağlamına uyum sağlamasını amaçlıyor.

Haber Görseli
Haber Görseli

Stadyumun çatı tasarımı, gölge ve barınak sağlamak için ters çevrilmiş ve bir araya toplanmış dhow gövdelerinin soyutlamasıdır. Stadyumun zarf geometrisinde, detaylarda ve seçilmiş malzemede, bir dhow gövdesinin iç yapısını yansıtan çatı kiriş yapısı da dahil olmak üzere ifade edilir. Stadyumun cepheleri dışa doğru eğimlidir, yükselti olarak sivriltilmiştir ve bir dhow yelkenlerinin kıvrımlarını anımsatır. Dhow'un görüntüsü, bir dhow'da kullanılan ahşap yapıları anımsatan metal kaplama şeritlerini içeren stadyumun saçaklarının büyük çıkıntısıyla daha da vurgulanır. Stadyum, dhow gövdelerinin mimarisinden esinlenerek tasarlanmıştır.

Haber Görseli
Haber Görseli

İlhamını bölgenin geleneksel teknesi olan dhow'dan alan Al Janoub Stadyumu, bölgenin iklim şartları göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Açılıp kapanabilen çatıya sahip olan stadyum güneş enerjisiyle kendine has bir iklimlendirmesi bulunuyor. Bu çatı aynı zamanda seyircilerin güneşten korunması için gölgelik görevi görüyor.

Stadyum içerisinde ise tribünleri serin tutmak için koltukların altına havalandırma sistemi yerleştirilmiştir. Ayrıca oyuncular için de maç esnasında stadyumun üzerinde serin hava tabakası oluşturması için soğuk hava püskürtecek sistemler tasarlanmıştır. Al Janoub Stadyumu çok amaçlı olmasının yanı sıra stadyumun sahası atletizim ve ragbi gibi farklı spor dalları için dönüştürülebilir bir yapıya sahiptir.   

Haber Görseli

Çatı kaplaması ve saçakların üstündeki opak yüzey alanları beyaz veya kırık beyaz renktedir ve deniz kabuklarını andıran parlak bir yüzey kaplaması mevcut. Binanın dış cephesi kabuğuna doku katan kıvrımları vurgular. Kabartmalı saçaklar ve camlı alt seviye cephelerin, kafes serigrafi baskısı metalik bronz renktedir. Cephe tasarıma zenginlik ve derinlik hissi katar. Bu işlenmiş yüzeylerin bronz metalik kaplamasının seçimi İslami zanaatkarlığın geleneklerine ve sanatına atıfta bulunur.

Haber Görseli
Haber Görseli
Haber Görseli

Proje

Al Janoub Stadyum

Mimar

Zaha Hadid Architects

Yıl

2019

Yer

Al Wakrah, Katar

Fotoğraf

Hufton + Crow, Luke Hayes