2024 DÜNYA MİMARLIK FESTİVALI ÖDÜLLERİNE ADAY GÖSTERİLEN 8 MUHTEŞEM YAPI

2024 Dünya Mimarlık Festivalı (WAF) Ödülleri'ne aday gösterilen yapılar belli oldu. Bu yılki kısa listede de pek çok dikkat çekici yapı ve proje yer alıyor. Araların'da Türkiye'den de yapıların bulunduğu 2024 WAF Ödülleri 6-8 Kasım 2024 tarihleri arasında Singapur'da gerçekleşecek olan bir törende sahiplerini bulacak.

©He Zhenhuan

Dünya Mimarlık Festivali (World Architecture Festival - WAF) her yıl dünyanın dört bir yanındaki mimarları, tasarımcıları ve endüstri alanındaki profesyonelleri bir araya getiren bir etkinlik. Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri mimari dünyasının en prestijli ödülleri arasında yer alıyor. Konut, kamu binaları, otel, ticari yapı, kültür, spor, sağlık ve eğitim yapıları gibi farklı kategorilerin yer aldığı yarışmada projeler arasında en iyi, özgün ve yaratıcı olanlar kalabalık bir jüri tarafından değerlendiriliyor. Kendi kategorisinde yılın en iyi binaları ise ödüllendiriliyor. İşte Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri'ne aday gösterilen 8 muhteşem yapı.

BENDİGO MAHKEME BİNASI - AVUSTRALYA

Studio Wardle,©Tim Griffith

Bendigo Mahkeme Binası Wardle Architects tarafından tasarlandı. Tasarım ekibi, mahkeme gerginliğini azaltmak ve mahkemeye gitme deneyimini kurumsallıktan çıkarmak için özel bir çaba harcadı. Ekip, mahkeme kullanıcılarının, yargının ve personelin fiziksel ve psikolojik refahını düşünerek binayı tasarladı.  İç mekanlar, konfor ve sakinlik hissi için sıcak, doğal renkleri, malzemeleri ve dokuları bir araya getirir.

ULUSAL YILDIZ GÖZLEM EVİ - KIBRIS

Kyriakos Tsolakis Architects,©Aaron Miles

Ulusal Yıldız Gözlemevi Kyriakos Tsolakis Architects tarafından tasarlanmıştır. Yapının doğayla kusursuz bir şekilde bütünleşecek şekilde tasarlanan dış yüzeyi, binanın amacı olan yıldızlara, gezegenlere ve evrene bakmayı odak noktasına getirmeyi amaçlıyor. Bu amaçla yapı, çevredeki gökyüzüyle neredeyse kusursuz bir şekilde bütünleşiyor.  Mimarlar iç tasarım için topraksı malzemeler, keresteler, taşlar ve granitlerden oluşan sıcak bir ortam oluşturmayı hedeflediler. Binada iki adet yüksek teknolojili teleskop bulunuyor. Bir gece yıldız gözlem teleskopu, Paramount ME II üzerinde bir Planewave CDK20 ve Lunt Solar Systems U.S.A. tarafından üretilen bir Hydrogen-α güneş teleskobu. Binada yıldız meraklılarının hareketli teleskoplar kullanması için büyük bir Astro-marina bulunuyor. Bina, İtalya'da üretilen 5,6 m genişliğinde bir kubbe ve 4x4 m'lik yuvarlanabilen hidrolik bir çatı ile donatılmış.

GRAND GRANARY KİTABEVİ - ÇİN

Art+Zen Architects,©Art+Zen Architects / Arch-Exist

Grand Granary Kitabevi SEU-ARCH, Art+Zen Architects tarafından yeniden kullanım amacıyla planlandı. Tarihi değeri ve benzersiz biçimi nedeniyle Librairie Avant-Grade, bu terk edilmiş siloları canlandırmayı ve yeniden kullanmayı, köy için özel bir kitapçı alanı oluşturmayı planladı.  Yenileme süreci sırasında, bu köyün kolektif hafızasını taşıyan özel semboller ve sahneler korundu ve ambarların dış duvarları orijinal malzeme ve teknikler kullanılarak yeniden boyandı. Ambarın orijinal duvarlarına zarar vermemek için, galeri çatısının hafif çelik yapısı, orijinal ambar duvarlarından 60 santimetre ayrılarak yay şeklinde bir tavan penceresi oluşturuldu. Bu pencereler zengin bir ışık oluşturmasıyla ortamı aydınlatır. Ambarların yeniden kullanılması, yalnızca yerel köylüler için yeni kamusal ve okuma alanları sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda bu alanı merak edip okumak için buraya gelen birçok ziyaretçiyi de çekmektedir.

İSTANBUL MODERN SANAT MÜZESİ - İSTANBUL

Renzo Piano Building Workshop + Arup,©Cemal Emde

İstanbul Modern Sanat Müzesi Renzo Piano Building Workshop Architects tarafından tasarlanmıştır. İstanbul Modern, 2004 yılında Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olarak kuruldu. Müzenin 4 Mayıs 2023'te açılan Renzo Piano Building Workshop tarafından tasarlanan yeni binası, Boğaziçi kıyısındaki eski bir gümrük deposu olan aynı yerdeki orijinal binasının yerini alıyor. Binanın önündeki yeni sahil gezinti yolu, ziyaretçilere bu eşsiz manzaradan Asya tarafına, Prens Adaları'na ve Tarihi Yarımada'ya bakma fırsatı veriyor. Piano'nun Türkiye'deki ilk projesi olan bu binanın ziyaretçi odaklı tasarımı, Boğaziçi'nin ışıltılı sularından ve ışık yansımalarından ilham aldı. Sitenin bir liman olarak bin yıllık tarihini yansıtan binanın ana hatları, Avrupa ve Asya arasında gidip gelen farklı boyutlarda gemileri çağrıştırıyor. Cephe, değişen güneş ışığıyla oynayan ve balık pullarını çağrıştıran parıldayan, yanardöner bir zarf oluşturan bir dizi 3D şekillendirilmiş alüminyum panel tarafından oluşturulmuştur. 10.500 metrekarelik Istanbul Modern'in yeni binası, dinamik bir geçici sergi yelpazesi, disiplinler arası eğitim programları, film gösterimleri ve kapsamlı bir sanat koleksiyonu için amaca yönelik ve erişilebilir bir alan sunuyor.

ROLEX BUTİK - KANADA

Partisans, ©Doublespace Photography

Rolex Butik, PARTISANS ve Arturo Tedeschi tarafından tasarlanmıştır. Toronto'daki yüksek bir binanın zemin katında bulunan Rolex Butik, akıcı bir şekle sahip olan taş dış cephesiyle dikkat çekiyor.  Rolex Butik'in dış cephesinde ortaya çıkan formlar, saat kadranlarında görülen gravürlerin geometrik mantığını takip ederken, yapının dış cephesi bulunduğu binanın tasarımıyla da etkileşime girer. Algoritmik modelleme araçları ve CNC freze tekniklerinin kullanılması, dijital bir model oluşturmayı ve taşa 'tekstil' görünümü kazandırmak için üç boyutlu bir doku oluşturmayı mümkün kılmıştır.

6X18 SLENDER HOUSE - HİNDİSTAN

Spaces Architects@ka,©Bharat Aggarwal

Slender House, Spaces Architects@KA tarafından tasarlandı. Slender House, 6 metreye 18 metre ölçülerinde küçük ve ince bir alanın içinde yer alan, beş kişilik bir aile için tasarlanmış özel bir konut projesidir. Slender House'un amacı aile üyeleri arasında bağlantıları geliştirmektir. "Az çoktur" felsefesini benimseyen Slender House, pasif sürdürülebilirliğin bir işareti olarak ortaya çıkıyor. Kesiklerin kasıtlı olarak yerleştirilmesi, rüzgar esintilerinin evin içinde doğal olarak gezinmesine izin vererek çapraz havalandırma sağlar. Çatı pencereleri sadece güneş ışığının yüzeyleri aydınlatmanın yanında aynı zamanda yapının gün boyunca yapay aydınlatma ihtiyacını da azaltır.

ULUSAL RUGBY EĞİTİM MERKEZİ - AVUSTRALYA

Blight Rayner Architecture,©Christopher Frederick Jones

Ulusal Rugby Eğitim Merkezi, Blight Rayner Architecture tarafından tasarlanmıştır. Bu yapı, Brisbane 2032 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na giden kültürel bir projedir. Cam dış cephe fikri, prova stüdyolarının kamusal alandan görülebilmesini sağlayarak performans alanları ile  kamusal alan birbiriyle tamamlanmaktadır. Yapı, alt ve üst fuayelerden erişilebilen 1500 kişilik iki katmanlı bir oditoryuma ev sahipliği yapıyor.Katlanmış çevresi, uyarlanabilir rezonans yaratan esnek akustik sayesinde birinci sınıf opera, bale, dans, drama, senfoni ve müzikaller için akustik koşulları optimize etmek için tasarlanmıştır.

ATLANTIS THE ROYAL HOTEL - BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

KPF, ©HG Esch

Atlantis The Royal Hotel, Kohn Pedersen Fox Architecture tarafından tasarlanmıştır. Binanın gözenekli tasarımı, binanın içinden Basra Körfezi, Palm Jumeirah'ın korunaklı lagününü ve Dubai silüetinin manzaralarının görülmesini sağlar. Bina, tek tek bloklardan oluşan bir yığın şeklindedir.  Peyzajlı avlular ve teraslar, otel odalarının ve konutların önemli bir kısmının açık alana, özel havuzlara ve gölgeli bahçelere sahip olmasını sağlar. 90 metre uzunluğunda merkezi bir gökyüzü köprüsü, binanın iki yarısını birbirine bağlayarak büyük bir geçit oluşturur ve Atlantis The Royal'in ikonik siluetini verir. Gökyüzü köprüsü, yemyeşil bir vaha yaratan havuzlar, salonlar ve diğer olanaklarla noktalanır. Atlantis the Royal, tüm bölge için bir yemek, alışveriş ve eğlence merkezi olarak işlev görür. Yazın en sıcak aylarında, ilkbahar ve sonbaharda binadaki camların çoğunu gölgeleyen güneşlikler ve derin teraslar gibi soğutma yüklerini azaltmak için pasif tasarım önlemleri benimsenmiştir. Bu, manzaraları korumak ve misafir deneyimini geliştirmek için yapıda daha az cam kullanılmıştır.